Ziņas medijiem

Videi draudzīga pārvietošanās

Rīgas domes Satiksmes departaments 2014. un 2015. gadā ar ES līdzfinansētā projekta "Personalizēta ceļojumu plānošana riteņbraucējiem (PTP-Cycle)" atbalstu aicināja Rīgas iedzīvotājus (atsevišķos mikrorajonos, publiskos pasākumos un augstskolās) kā ikdienas pārvietošanās līdzekli izmantot velosipēdu vai sabiedrisko transportu.

Projekta mērķis bija veicināt pilsētas iedzīvotāju pārvietošanās paradumu maiņu un mudināt ikdienā vairāk izmantot velosipēdu. Projekts paredzēja apgūt konsultantu firmas SUSTRANS (Lielbritānija) izstrādātu personalizētas ceļojumu plānošanas metodi. Šo metodi Lielbritānijā sekmīgi izmanto kopš 2003. gada, šo gadu laikā panākot velosipēdu lietošanas pieaugumu par 10 līdz 15 % un samazinot vieglo automašīnu izmantošanu par 10 līdz 12 %.

Rīgā metode tika pielāgota vietējiem apstākļiem, t.i., kontaktu veidošanai ieteiktās elektroniskās saziņas vietā par pārvietošanās jautājumiem augstskolās interesentiem organizējām vieslekcijas.

Metodi var izmantot gan iedzīvotāju, gan studentu, gan dažādu iestāžu darbinieku, gan arī publisku pasākumu dalībnieku uzmanības pievēršanai par pārvietošanās paradumu maiņu.

Citi jaunumi