Ziņas medijiem

Pašvaldībai radīto zaudējumu dēļ Satiksmes departaments lauž būvuzraudzības līgumu A. Deglava pārvadā

Saistībā ar neatbilstoši izpildītu darbu pieņemšanu A. Deglava ielas satiksmes pārvada pārbūvē un zaudējumu radīšanu pašvaldībai, Rīgas domes Satiksmes departaments no šodienas lauž līgumu ar būvuzraudzības kompāniju SIA “Baltline Globe” kā arī vēršas ar iesniegumu Latvijas būvinženieru savienībā par atbildīgā būvuzrauga kompetences izvērtēšanu, veicot A.Deglava objekta būvuzraudzību. 


“Atbildīgais būvuzraugs ar savu parakstu apstiprināja, ka A. Deglava pārvada ietvju izbūvē tiek izmantoti laikapstākļiem neatbilstoši materiāli, kuru ekspluatācijas ilgums ir vairākkārt mazāks nekā paredzēts būvniecības līgumā. Tas nozīmē, ka būvuzrauga rīcības rezultātā ne vien vairākkārt samazināts būvkonstrukciju kalpošanas ilgums, bet arī radīti zaudējumi saistībā ar turpmāko pārvada uzturēšanu vai iespējamo neatbilstošā materiāla konstrukciju nomaiņu. Turklāt, pēc vairākkārtējiem Satiksmes departamenta pieprasījumiem, SIA “Baltline Globe” un atbildīgais būvuzraugs nav sniedzis arī savas rīcības skaidrojumu. Tāpēc, lai novērstu turpmāku līdzekļu izsaimniekošanu un nodrošinātu kvalitatīvu darbu izpildi A. Deglava ielas satiksmes pārvada pārbūvē, līgums ar būvuzraudzības kompāniju SIA “Baltline Globe” tiek lauzts. Satiksmes departaments arī sagatavojis Latvijas būvinženieru savienībai, lai izvērtētu atbildīgā būvuzrauga kompetenci,” pauž Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs.


Saskaņā ar A. Deglava ielas satiksmes pārvada pārbūves nosacījumiem, ietvju plātnes un karnīzes bloku betonēšanai bija paredzēts betons ļoti agresīvas vides iedarbībai, bet saskaņā ar materiālu apstiprināšanas formām, būvkonstrukciju izbūvē tika izmantots betons, kas paredzēts vidēji agresīvai un agresīvai vides iedarbībai. Materiālu apstiprināšanas formas un segto darbu akti tika apstiprināti un parakstīti no atbildīgā būvuzrauga puses, tā rezultātā vairākkārt samazinot būvkonstrukciju ekspluatācijas ilgumu un pašvaldībai radot zaudējumus līdz pat 300 000 eiro apmērā.


Līgums par A. Deglava ielas satiksmes pārvada pārbūves būvuzraudzību ar SIA “BaltLine Globe” tika noslēgts 2018. gada 5. jūlijā, savukārt līdz līguma laušanai šī gada 12. aprīlī objekta pārbūves darbus veica lietuviešu uzņēmums AS “Kauno tiltai”. Līgums ar būvuzņēmēju tika lauzts, konstatējot, ka būvuzņēmējs izmantojis neatbilstošas kvalitātes betonu karnīzes bloku ietves plātnes un karnīzes bloku betonēšanai, kas radīja dziļa iesēduma bedres un pagaidu asfalta deformācijas šuvēs, ietekmējot būvkonstrukciju stiprību un apdraudot satiksmes drošību.


Informāciju sagatavoja:
Ilze Dimante
Rīgas domes Satiksmes departamenta 
Sabiedrisko attiecību vadītāja

Citi jaunumi