Ziņas medijiem

Rīgā ielu attīrīšanā no sniega un apledojuma iesaistītas 99 tehnikas vienības; vietām apgrūtināti braukšanas apstākļi

Rīgā otrdienas rītā pašvaldība turpina nepieciešamos ielu un ietvju uzturēšanas darbus. Uzturēšanas darbos ir iesaistītas 99 tehnikas vienības, savukārt Vecrīgā ietvju tīrīšana notiek manuāli. Aizvadītajā naktī Rīgā sasnidzis ap septiņiem centimetriem sniega, un vietām uz brauktuvēm veidojas sniega putra, kas apgrūtina braukšanas apstākļus.

Pēc snigšanas satiksme pilsētas ielās ir lēnāka nekā ierasts. Tas ietekmē arī sabiedriskā transporta kustību. “Rīgas satiksme” ziņo, ka šobrīd autobusi un trolejbusi brauc ar kavējumiem līdz 35 minūtēm, savukārt tramvajiem kavējumu praktiski nav.

Brauktuvju tīrīšana norit prioritāri, sākot ar pilsētas maģistrālajām ielām, tiltiem, pārvadiem un veloceļiem. To tīrīšana un kaisīšana veikta naktī un turpinās arī šobrīd, kā arī tiks atkārtota dienas laikā. Apkaimju ielas ar mazāk intensīvu satiksmi attīra pēc nepieciešamības, un uz tām ir pieļaujama neliela sniega kārta. Tāpat norit gājēju pāreju, sabiedriskā transporta pieturvietu un SIA “Rīgas satiksme” autostāvvietu attīrīšana no sniega.

Vietām pārvietošanās var būt apgrūtināta, jo uzturēšanas darbi norit pakāpeniski un vietās kas ir notīrītas, pēc neilga laika var izveidoties jauna sniega sega vai apledojums. Tāpēc pašvaldība aicina savlaicīgi plānot pārvietošanas maršrutu un rēķināties, ka ceļā var nākties pavadīt ilgāku laiku nekā ierasts. Autovadītāji aicināti izvēlēties sabiedrisko transportu – otrdien, 13. decembrī, uzrādot kontrolieriem automašīnas reģistrācijas apliecību, sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas.

Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsargjoslā (RVC), kur ietves šoziem kopj pašvaldība, šodien ietvju mehanizētu tīrīšanu sāka plkst. 4.00. Ietvju tīrīšanā RVC šorīt iesaistās 32 tehnikas vienības, kā arī strādnieku brigādes, kas Vecrīgā veic ietvju attīrīšanu ar rokām. Atkārtota ietvju tīrīšana tiks veikta atkarībā no laika apstākļiem.

Lai ietvju tīrīšana noritētu raiti un bez aizķeršanās, pašvaldība aicina nenovietot ietvju vidū elektriskos skrejriteņus, kā arī neatstāt uz ietvēm citus šķēršļus, kas traucē pārvietoties mehanizētajai tehnikai. Katrs nepareizi novietots skrejritenis vai cits šķērslis būtiski aizkavē ietvju attīrīšanas darbus un ietekmē to kvalitāti.

RVC zonā ietvēm piegulošo teritoriju īpašniekiem pašiem nav jāveic ietvju tīrīšana un kaisīšana. Lai pārliecinātos, kurām ielām piegulošās ietves atrodas RVC zonā, aicinām ielūkoties kartē pašvaldības mājaslapā riga.lv.

Atgādinām, ka šajā sezonā ārpus centra teritoriju īpašniekiem, kuru īpašumiem piegulst ietves, jāturpina ietvju kopšana tāpat kā iepriekš. Pēc snigšanas ietvju attīrīšana no sniega pirmo reizi jānodrošina līdz plkst. 8.00. Ilgstošas snigšanas laikā tīrīšana jāveic pēc nepieciešamības, lai nodrošinātu gājējiem ērtu un drošu pārvietošanos. No sniega jāattīra 50% no ietves platuma, bet ne mazāk kā 1,5 m. Ietvju kaisīšanai drīkst izmantot tikai kaisāmo materiālu, kurā sāls koncentrācija nav lielāka par 20%. Tīru sāli uz ietvēm kaisīt nav ļauts, izņemot sasalstoša lietus gadījumā. Visā pilsētā pāreja uz centralizētu pašvaldības ielām piegulošo ietvju kopšanu ziemā notiks līdz 2024./2025. gada ziemas sezonai.

Iedzīvotāji, kuru nekustamajiem īpašumiem piegulst ietves, var saņemt 50 kg bezmaksas smilts ietvju kaisīšanai. Tas attiecas arī uz iedzīvotājiem, kuru īpašumi atrodas RVC. Rīgas domes Teritorijas labiekārtošanas pārvalde šobrīd ir nodrošinājusies ar 1200 tonnām kaisāmā materiāla.

Kopā pilsētas ielas un ietves kopj 99 tehnikas vienības, no tām 67 veic ielu, tiltu, pārvadu un velojoslu uzturēšanas darbus, bet 32 veic ietvju kopšanu. 1600 sabiedriskā transporta pieturvietu un 6000 SIA “Rīgas satiksme” autostāvvietu attīrīšana galvenokārt ir roku darbs. 

Plašāka informācija par ielu un ietvju uzturēšanu ziemā atrodama riga.lv/ziema

Autors: Rīgas domes Komunikācijas pārvalde

 

Citi jaunumi