Ziņas medijiem

Rīgas ielās pakāpeniski sāk smilšu savākšanu

Otrdien, 14. februārī, pilsētas ielās pakāpeniski sāk ietvju un brauktuvju sakopšanu, kur ziemas laikā uzkrājušies netīrumi un smiltis. Ielu uzkopšana noritēs dienas laikā, kad gaisa temperatūra ir iesilusi un piemērota darbu veikšanai. Vispirms plānots sakopt Centra rajonā esošās drošības saliņas, brauktuvju malas un ietves, kuras šoziem kopa pašvaldība, kā arī zaļās zonas.

Ziemas sezonā ietves un brauktuves apstrādā ar pretslīdes materiālu, kas ielu malās uzkrājas smilšu un nogulšņu veidā. Šobrīd vietām smiltis vēl ir slapjas un sasalušas, kas apgrūtina to savākšanu gan uz ietvēm, gan brauktuvju daļā. Tāpat ziema vēl nav beigusies un ir iespējams gan sals, gan sniegs, tādēļ darbi noritēs lokāli, tikai dienas laikā, kad gaisa temperatūra pārsniedz 0 grādus un ir piemērota to veikšanai. Sekojot līdzi laika prognozei, ielu uzkopšanas darbi jebkurā brīdī var tikt pārtraukti un atsākti, iestājoties labvēlīgiem laikapstākļiem.  

No Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsargjoslā esošajām ielu ietvēm smilšu savākšanu veic pašvaldības un ārpakalpojuma tehnika. Šodien pirmās tehnikas vienības veic tīrīšanu pārbaudes režīmā.

Brauktuvju malu attīrīšana daļēji ir mehanizēts process, jo atsevišķās vietās brauktuvju malu attīrīšana ir jāveic ar lāpstām. Ielu tīrīšana un putekļu savākšana ar vakuuma iekārtām jeb tā sauktā “mitrā tīrīšana” tiks uzsākta tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra stabili saglabāsies virs nulles. Pretējā gadījumā var veidoties satiksmes drošībai bīstamas situācijas, kad brauktuves pēc mitrās tīrīšanas var apledot.

Pagaidām, atbilstoši laika prognozēm, plānots, ka pilnvērtīgu brauktuvju tīrīšanu ar vakuuma iekārtām varētu sākt martā, un pēc tam tā tiks veikta 3 līdz 5 reizes nedēļā. Tomēr, ja gaisa temperatūra atļaus, regulāra brauktuvju tīrīšana tiks sākta savlaicīgāk nekā plānots.

 

Autors: Rīgas domes Komunikācijas pārvalde

 

Citi jaunumi